Marosi György

Marosi György
A blogger

2015. március 21., szombat

Idiokrácia 4. rész



Két letartóztatás között volt ideje a román parlamentnek megszavazni egy szerintük égetően fontos és halaszthatatlanul sürgős törvénytervezetet. A friss jogszabály a román nemzet mártírja és hőse címet ítélné oda Avram Iancu-nak. Annyira aberráns ez a kezdeményezés, hogy rögtön helyet kapott a román törvénykezésben fellelhető fonákságokat, elképesztő logikátlanságokat, értelmetlenségeket bemutató sorozatomban.


A Crin Antonescu és Teodor Atanasiu liberális szenátorok nevével fémjelzett törvénytervezetet a képviselőház idén február végén fogadta el elsöprő többséggel, mindössze négy szavazat ellenében. Ha a bárkit érdekel, kik voltak azok a honatyák, akiknek volt bátorságuk nemmel szavazni, ide kattintva elolvashatja. 

Aztán jött Klaus Johannis államfő német precizitással kiosztott nyaklevese, aki a törvényt újbóli megvitatásra visszaküldte a parlamentnek. Az államelnök indoklása szerint a parlament pusztán csak arról dönthet, hogy milyen címet, kitüntetést alapít, meghatározhatja a kitüntetés vagy cím odaítélési módját de az már nem tartozik a hatáskörébe, hogy megnevezze konkrétan a személyt, aki meg is kapja azt a címet, kitüntetést. Magyarán a parlament nem hozhat névre szóló törvényeket, ráadásul kizárólag a mindenkori államelnöknek van joga tiszteletbeli címeket adományozni.

Ez a törvénytervezet simán nekimegy az alkotmány jó néhány paragrafusának - 1(4), 1(5), 94(a), 100 – és az Alkotmánybíróság jogalkotással kapcsolatos – 2005/600-as, 2007/970-es, 2013/494-es - határozatainak is. Persze ezek a dolgok egyáltalán nem zavarták sem a kezdeményezőket, sem a jogalkotási szakembereket sem pedig azokat a szenátorokat, képviselőket, akik szó nélkül szavaztak.

A legújabb jogalkotási bohózatnak eme habos tortáján van cseresznye és dísz bőven: 1. az előterjesztő szerint nyugodtan meg lehet szavazni a törvényt mert a nemzet hőse és mártírja már halott és nem fogja nyújtani a markát különböző kedvezményekért (nyugdíj, ingyen buszbérlet); 2. egy még nem létező tiszteletbeli címet igyekeznek buzgón odaadományozni; 3. egy vitatott emlékű, népirtással is gyanúsított személy hőssé emelésével próbálnak felzárkózni az európai demokráciák közé. És a non plus ultra: Laurian Stănchescu a Kortárs Ötlet elnevezésű román alapítvány elnöke azzal vádolja Crin Antonescu és Teodor Atanasiu liberális szenátorokat, hogy ellopták tőle a nemzet mártírja és hőse tiszteletbeli cím odaítélésének ötletét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése