Marosi György

Marosi György
A blogger

2015. május 29., péntek

Családon belüli erőszak



A családon belüli erőszak, bár nem beszélünk róla, létezik. Statisztikai adatok elemzése fölösleges, hisz az esetek számottevő hányada soha nem derül ki, a bezárt ajtók mögött zajlik le és ott is marad, talán örökre. Történik ez olyan körülmények között, hogy van nekünk vadonatúj büntetőtörvénykönyvünk, meg büntető perrendtartási törvénykönyvünk és számos más, erőszakos bűncselekményeket büntető jogszabályunk.

Kifejezetten családon belül elkövetett erőszakos esetek büntetésére létezik egy külön jogszabály, a 2003/217-es törvény

Ezen törvény szerint „családon belüli erőszaknak minősül az önvédelmi vagy védelmi cselekedetek kivételével minden olyan, egy családtag által, ugyanazon család egy másik tagja ellen elkövetett szándékos cselekedet vagy mulasztás, mely tettlegességben vagy verbálisan nyilvánul meg és amely kárt ill. fizikai, pszichikai, szexuális, érzelmi vagy lelki fájdalmat okoz vagy okozhat, beleértve ezen cselekedetek elkövetésével való fenyegetést is, a kényszerítés vagy az önkényes szabadságvesztés.” Függetlenül a fent említett törvénytől, a családtagok ellen elkövetett különböző bűncselekmények büntetési tételei és egyéb büntetőjogi vonatkozások szempontjából a büntetőtörvénykönyv előírásai alkalmazandóak. A 2003/217-es törvény a családon belüli erőszak 7 fajtáját különbözteti meg: verbális erőszak, érzelmi erőszak, testi erőszak, szexuális erőszak, gazdasági elnyomás, társadalmi elnyomás és spirituális erőszak.


Mit tehet az erőszak áldozata? Mivel bűncselekményekről beszélünk, a családon belüli erőszak áldozatai, más bűncselekmények áldozataihoz hasonlóan feljelentést tehetnek a rendőrségen, vagy a 112-es segélyhívó szám igénybe vételével. Ezen kívül kérhetnek az illetékes bíróságtól távoltartási végzést, az agresszor ideiglenes kilakoltatását, kapcsolattartási tiltást. A válást is megemlíthetjük, mint a családi erőszak elleni jogi lépést; az erőszak természetesen felhozható, mint válóok. Sok esetben azzal (is) érvel az erőszak áldozata, hogy a gyerekek érdekében nem válik el az erőszakos házastársától, mert egyébként már rég megtette volna ezt a lépést. Nos ezzel az érvvel az a gond, hogy a családon belüli brutalitás nagyon komoly akadálya a gyerek egészséges fejlődésének. Sőt, aki ilyen családban nő fel, abból könnyen lehet agresszív, családját bántó felnőtt! A gyermekeknek nem mindig sikerül végighallgatni az idősebbeket, de utánozni mindig nagyon jól tudják őket.

A sok bába közt elvész a gyermek – szokták mondani. Negotia pluribus commissa segnius expediuntur. (Ha többre bízzuk a feladatokat, lassabban lesznek megoldva). A jogszabályok számának növekedése nem jelent feltétlenül megnövekedett hatékonyságot, hiába van ez a terület „agyonszabályozva” attól még nem csökken a családon belüli erőszak. Első olvasatra úgy tűnik, hogy a fent elemzett törvény előírásai megfelelő jogi védelmet nyújtanak a családon belüli erőszak áldozatainak. Pedig nem így van. Ha alaposabban megvizsgáljuk, rájövünk arra, hogy, hellyel-közzel, kirakattörvényről beszélünk. Sajnos. Ezek a fehér papírlapokra vetett betűk ugyanis nem képesek elrettenteni azokat, akik újból és újból tönkreteszik családtagjaik jelenét és jövőjét. Nem, mert a bántalmazások nagy része soha nem derül ki. Rengeteg áldozat éli le úgy az életét, hogy fájdalmát soha, senkivel nem osztja meg; félelemből, szégyenből, tanácstalanságból.

A félelmen vagy más visszatartó tényezőkön kívül ott van az ún. bizonyítási teher. Az elméleti szabályozástól a bizonyított esetekig hosszú és göröngyös út vezet és sok áldozat, aki legyőzve félelmét feljelenti az agresszort, menet közben torpan meg, miután rájön arra, hogy az esetet nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani. A bizonyítási eljárás kétféle akadályba ütközhet; az egyik – nevezhetjük objektív akadálynak – az olyan eset, amikor nem létezik semmilyen fajta bizonyíték: a támadó nem hagyott áldozatán orvosilag igazolható nyomot, nincs egyetlen szem- vagy fültanú és a támadót nem furdalja annyira a lelkiismerete, hogy önként adja fel magát, vagy esetleg töredelmesen bevallja tetteit. A másik – nevezzük szubjektív akadálynak – az olyan eset, amikor megszólal a társadalmi közöny. Habár van szemtanú, de nem vállalja a tanúskodást, „én a más dolgába nem szólok bele” jeligére.

Túl azon, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma, illetve azon, hogy törvényes kötelezettség tanúvallomást tenni, a közömbös ember pont némaságával „szól” bele az illető család életébe. Arról nem is beszélve, hogy akár belőle is lehet áldozat..

28 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!
    Mi a helyzet ha egy 13 éves kamasz lelkileg, érzelmileg bántalmazza a szüleit, a 8 éves öccsét fizikálisan is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Ha egy gyerek bántalmaz bárkit is, még ha „csak” lelkileg vagy érzelmileg, az súlyos probléma. Mivel büntetőjogi felelősségről csak 14 éves kortól beszélhetünk, ezért ha hasonló esetek meghaladják egy jogász kompetenciáját. Érdemes lenne konzultálni egy gyerekpszichológussal. Üdvözlettel Marosi György.

      Törlés
  2. Üdvözlöm!
    Mi van olyankor hogy van rá szemtanú és vállalja a tanúskodást is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó napot! Bármilyen bűncselekmény felderítése, az elkövető azonosítása és felelősségre vonása kizárólag bizonyítékok segítségével történik. Úgy is lehet fogalmazni, hogy nem azt ítélik el, aki elkövetett egy bűncselekményt, hanem azt, aki ellen van bizonyíték arra, hogy elkövetett egy bűncselekményt (a törvénybírók nem sűrűn asszisztálnak bűneseteknél). Értelemszerűen a családon belül elkövetett erőszak esetén is kulcsfontosságú a szemtanú. Tisztelettel Marosi György

      Törlés
  3. Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Úgy tudom tervezik szigorítani ezt a törvényt ez évben. Ez így van?, és ha igen, mikor lép hatályba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs tudomásom szigorítási tervekről, de attól még lehetséges. Amennyiben konkrét törvénymodósítás lesz, fogunk tudni róla. Bár itt tennék egy személyes megjegyzést: bármennyire szigoríthatják a büntetéseket, rövid távon érdemi változás nem fog bekövetkezni. Hosszú, lassú folyamat ez, mint annyi minden más ebben az országban.. Üdvözlettel Marosi György

      Törlés
  4. Mi van, ha "csak" érzelmi verbális erőszak az Anyától jön??? Fogyatékos gyermekbántalmazásról van szó, a legkiszolgáltatottab csoportból, ha 18 éven felülieket is bántanak és erre nem akarnak tanúskodni az anya környezetéből?
    Mindig csak apákat emlegetnek, anyákat miért nem?
    Nagyon egyoldalú csak férfierőszakra fókuszálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Önnek igaza van, helytelen lenne egyoldalúan csak a férfiak által családban elkövetett erőszakról beszélni. Pont ezért nem tettem jómagam sem a bejegyzésemben, elkövetőkről és áldozatokról beszéltem. És abban is igaza van, hogy biza vannak olyan anyák is, akik terrorizálják családtagjaikat. Szándékosan használtam ilyen kemény szót, hisz egy anyától elszenvedett erőszak – annak bármelyik formája – sokkal jobban fáj! És végezetül, abban is igaza van, kedves Olvasóm, hogy a fogyatékkal élők az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot alkotják. Üdvözlettel, Marosi György

      Törlés
  5. Tiszteletem..Családon belüli eröszakról van szó..elég sulyos sérülésekkel..ha feljelentést teszünk és hajlandóak vagyunk tanuskodni milyen büntetés szabható ki...elöre is köszönöm Kornél U.I németország

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó napot. A kérdéséből nem derült ki, hogy az eset Németországban vagy Romániában történt. A német jogszabályokat nem ismerem, Romániában elkövetett családon belüli, bűncselekménynek minősülő erőszak esetén a büntetési tétel a konkrét cselekedettől függ. A konkrét büntetés kiszabása minden esetben a bíróság feladata, a büntetés fajtáját, nagyságát pedig rengeteg körülmény befolyásolja. Tisztelettel Marosi György

      Törlés
  6. Üdvözlöm. Olyan helyzetben mit lehet tenni ha az agresszor fizikailag nem.bàntalmazza az àldozatait? Egy csalàdtagról lenne szó aki hugàt és edesanyjàt félemléti meg àllandó jelleggel. Ha fel is jelentik én mint szemtanu tanuskodom illetve lenne még egy szemtanu mire szàmíthatnak? Eltudjàk tàvolítani ezt a személyt az életükből?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az életünkből csak Isten tud eltávolítani embereket. Az erőszakoló családtag ellen ún. távoltartási végzést lehet kérni az illetékes bíróságon. Azt tanácsolom, mindenképp konzultáljanak egy ügyvéddel. Tisztelettel Marosi György

      Törlés
  7. Üdvözlöm Kedves György!

    Mit lehet tenni olyan esetben ha más családban tapasztalok lelki terrorizációt a gyermekre nézve(Értem ez alatt,hogy :Bezárják a szobájába,de a gyermek dörömböl,kínjában üvölt,hörög,és éjszakára színtén bezárják reggelig)
    Ez hosszú ideje megy így,úgy hogy ez már a saját gyermekeim lelki fejlődésére van kihatással,mivel minden este hallják.Mi segítő jobbot nyújtottunk.amit a család nemes arroganciával támadásnak vett.Védőnő,tud róla de mossa kezeit.a gyámügy sem lép semmit,mivel nem engedték be őket a lakásba.Tanácsát kérném,mi ilyen helyzetben a teendő?

    Köszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Statisztikai adatok szerint a romániai családok több mint felében követnek el gyerekekkel szemben valamilyen fajta erőszakot. Az esetek többségét soha nem vizsgálják ki, jórészt azért, mert nem derül rájuk fény. Ha Önnek tudomása van ilyen esetről, jelentse a hatóságoknak, akiknek kötelességük vizsgálatot indítani. Amennyiben bizonyítást nyer a gyerek bántalmazása, meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

      Törlés
  8. Üdvözlöm György!
    Tímea vagyok, és abban szeretném kérni a segítségét, hogy milyen megoldás lehetséges a következő szituációra: Édesanyámat bántalmazta már nem egyszer fizikálisan, lelkiekben pedig már évek óta az apám. Nagyon sokat veszekedtek/nek. Édesanyám mozgáskorlátozott. Többször próbáltuk észhez téríteni apámat, de az alkohol mindig felül kerekedik. Közös házban laknak, próbáltuk édesanyámra rábeszélni az ideiglenes költözést másik családtaghoz, de érthetetlen módon nem akar. Hová fordulhatnánk, mit tehetnénk, hogy véglegesen megszűnjön ez a "rémálom"?

    VálaszTörlés
  9. Tisztelt Ügyvéd Úr!
    Olyan gondom lenne, hogy apám szó szerint megőrült, nem normális, lelkileg bántalmazza a családot, ordít mindenkivel és értelmetlen dolgokat csinál (engem pl.kitagadott csak azért, mert ellent mertem mondani). Édesanyámat és testvéremet (aki értelmi fogyatékos és édesanyám a gondnoka) megfenyegette,miszerint ha meglátogatnak engem és a 3 hónapos fiamat, akkor kizárja őket a lakásból és nekem is megtiltotta, hogy meglátogassam édesanyámékat, holott a ház az én nevemen van adás-vételi szerződés alapján. És félek attól, nehogy fizikálisan is bántalmazza édesanyámékat egy elborult pillanatában.
    Ilyen esetben mit lehetne tenni jogi téren?
    Köszönöm előre is a válaszát!
    Tisztelettel!

    VálaszTörlés
  10. Tisztelt Ügyvéd Ur!


    Olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy mi a teendö olyan esetben ha a családfő nagy mennyiségü alkohol elfogyasztása után olyan agresszivá válik hogy aki a közelében van retteg tölle.Mi a teendö ilyen esetben honnan és milyen segitséget kérhet a bántalmazzott(lelkileg)!?

    VálaszTörlés
  11. Jó estét mitt tegyek ha az élettársam többet alkoholizál mint a dunába a víz. De azzal fenyeget ha meg születik a kis babánk meg fog ölni, ha fel idegesittem. És az alkoholtol meg nagyon aggreszív. És rendessen rettegek töle. 6 hónapos terhesen bujkàlnom kell menekülnöm kell az én saját házamból, amihez köze sincs. És azt monta ha ki dobom vagy el hagyom felgyujt megöl. Ilyenkor mitt tegyek???????????? Segitsen

    VálaszTörlés
  12. Tisztelt ügyvéd úr!
    A kolléganőm párja drogfüggő és már nem egyszer bántalmazta őt testileg,szóban pedig mindennapos!Megfenyegette már azzal is,hogy ha elhagyja és elviszi a gyereküket akkor megöli,ezért nem is meri feljelenteni!A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, hiszen a távoltartási végzés nem hátráltatja abban, hogy "megbosszulja" a feljelentést!?
    Válaszát előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  13. Tisztelt ügyvéd úr!
    Mi a teendő olyan esetben, ha a bántalmazott külföldi, de az elmúlt években a bántalmazóval élt Magyarországon, ahol nem egyszer nemcsak lelkileg, de fizikailag is bántalmazta /nem volt magyarországi lakcíme/. Szemtenú persze nincs, de amikor először hazaköltözött, mert terhesen megverte, az orvosnál készült külföldi látlelet a fizikai bántalmazásról. Minedezek után még visszatért a bántalmazóhoz, mert mint utólag kiderült a legközelebbi családtagjait fenyegetve zsarolta meg őt. Most, hogy végleg elhagyta, nem hagyja nyugton, folyton zaklassa nemcsak telefonon, hanem otthonában /szüleinél/, valamint munkahelyén is felkeresi. Mivel volt egy újjabb agresszív megnyilvánulása itt külföldön is, a bántalmazott feljelentette a helyi rendőrségen. A rendőrök azt tanácsolták, hogy emeljen vádat Magyarországon is, ezért rendőrautóval el is vitték a magyarországi rendőrségre, ahol viszont szóba sem álltak vele, azzal a kifogással, hogy nekik meg kell várni amíg minimum egy hónapon belül megérkezik külfőldről a bejelentés. Meg akarta nekik mutatni a fenyegető sms-eket, de rá sem pillantottak a telefonjára. Másoldalról pedig a külföldi kollégáknak azt állították, hogy a bántalmazott nem akar velük együttműködni. Hol itt az igazság ... mikor valaki megannyi bántalmazás után elszánja magát, ki segít majd rajta?
    egy aggódó nővér

    VálaszTörlés
  14. Jo napot,megszeretnem kerdezni,hogy mit tegyek,ha anyukamat es 2kiskoru testveremet evek ota bantalmazza a mostoha apam?anyukam nagyon beteg lett az elmult evekben emiatt es azert nem mer semmit tenni,mert fel,hogy a gyamhatosag elveszi a gyerekeket tole.Mar tobbszor kihivtuk a rendorseget de soha nem csinaltak semmit.En mar nagyon nehezen birom ezt igy es a gyerekek is,nagyon sokat dolgoztatja a mostoha apam oket es ha nem csinaljak a gyermekek amit o mond,akkor a mostoham tor-zuz es bantalmazza oket.En nem tudom hova fordulhatnek segitsegert.A valaszt elore is koszonom

    VálaszTörlés
  15. Jónapot!
    20éves lány vagyok anyám lelkileg, testileg bántalmaz.Fenyegetozik ha nem adók pénzt kidob a házból sajnos nem tudtam meg megoldani hogy elköltözzek itthonról így türnöm kell a megaláztatást csak már nem bírom lelkileg.Nekem szokott támadni üvölt dobálozik fenyegetozik.Mit tegyek????

    VálaszTörlés
  16. Mi van abban az esetben ,ha a férj alkoholista és évek óta lelki terrort alkalmaz.

    VálaszTörlés
  17. Jó estét ! Válófélben vagyunk , a sok terrorizálás testi bántalmazás miatt belementem a közös megegyezésbe a lelki nyugalmam érdekében kifizetett a férjem és 30 napot kaptam elhagyjam a lakást ! nap mint nap megy a veszekedés 3 napja neki lökött a konyhába a szekrénynek több mint valószín eltört a bordám holnap megyek orvoshoz irattasak látleletet ? Vagy ha eltört az orvos hivatalból tesz feljelentést? Milyen következményekre számíthatok , persze nem tanúk előtt történt az én szavam áll az övévvel szemben ! Köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés
  18. Mit tudok tenni, ha egy szomszédról tudtam meg, hogy veri a "párja"? A beszélgetésből kiderült, hogy egész életében verték, és hiába övé a lakás, ahol él, de képtelen elküldeni a bántalmazóját. Mondtuk neki, hogy tegyen feljelentést, de nagyon zavart volt és egy taxis ismerősét hívta, hogy vigye el valamerre. Nem tudom, mit tudnék tenni, láthatóan nem fogja fel, hogy segítségre van szükgsége.

    VálaszTörlés
  19. Sajnos közeli családtagnál történt erőszak, a férj megverte a feleségét. Nem voltam ott, de tudok róla. Van bejelentési kötelességem. Maga a bántalmazott sem szeretné mások felé jelezni. Egyébként is keresztényként meg kell bocsátani. Nem? De nem is engem bántalmaztak.

    VálaszTörlés
  20. Tisztelt ügyvéd úr!

    Egy kedves családtagunk szenved a felnőtt fia agressziójától. Többször megverte, megfojtogatta már. A történethez hozzá tartozik, elmúlt már 18 éves. Nem jár már iskolába, nem dolgozik. Az első kérdésem jogilag mit lehet tenni. Kirakható - e a házból, illetve mit lehet tenni az erőszak ellen. A rendőrség magatartása eléggé laza. Pedig a gyereknek felfüggesztett ügye, ítélete is van. Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  21. Tisztelt ügyvéd úr!

    Hiánypotló volt a blogja, miért nem folytatja?

    VálaszTörlés