Marosi György

Marosi György
A blogger

2015. február 7., szombat

Colojvar



Megint temetjük az erdélyi magyarságot. A legfrissebb össznépi gyász oka egy bírósági ítélet, amelyet 2015 február 5-én mondott ki a kincses város Ítélőtáblája. A perről és az alapfokon hozott ítéletről részletesen beszámoltam egy tavalyi bejegyzésemben (ide kattintva olvasható), amelyet akkor azzal zártam, hogy várjuk a fellebbezés eredményét; és az „eredmény” megérkezett.

Röviden arról van szó, hogy egy lelkes csapat bírósági úton próbál érvényt szerezni a romániai magyarság belföldi és nemzetközi jogszabályokban szavatolt jogainak. Ennek a pernek tárgya az volt, hogy kötelezzék Kolozsvár önkormányzatát kétnyelvű, magyar-román helységnévtáblák felállítására. Miután alapfokon a Kolozs megyei Törvényszék helyt adott a kérésnek, az Ítélőtábla elfogadta az önkormányzat fellebbezését és megváltoztatva az alapfokú ítéletet, elutasította a kérést. Nem lesz magyar nyelvű helységnévtábla Kolozsvár bejáratainál. Egyelőre.


A bíróságok internetes portálján olvasható információ szerint az Ítélőtábla formai okokra hivatkozva változtatta meg az első, számunkra kedvező döntést mondván, a felperesnek (European Committee Human Right Hungarians Central Europe, egy Hollandiában bejegyzett alapítvány) nincs perbeli felperesi minősége. Lefordítom: egy hollandiai székhelyű alapítvány nem képviselheti ebben a perben a kolozsvári magyarságot.

A döntés jogerős, de tekintettel arra, hogy formai ok volt a perdöntő, egyrészt nem beszélhetünk negatív precedensről (az Ítélőtábla nem azt mondta, hogy a kolozsvári magyaroknak nem dukál a magyar felirat), másrészt továbbra is nyitott a kérdés (egy új per keretén belül vita tárgyává lehet és szerintem kell is tenni az ügyet). És hogyha nem lesz elegendő a 3000 aláírás, amelyet Szőcs Izabelláék összegyűjtöttek, akkor össze kell gyűjteni 10.000 vagy akár 50.000 aláírást.

Bosszantó a bíróság döntése (még ha formai is), annak sem lehet tapsolni, hogy a kolozsvári önkormányzat évek óta csökönyösen megkérdőjelezi a magyarság nyelvhasználati jogát. Az a legdühítőbb, hogy küzdenünk kell Isten adta jogainkért, de ha már két elvesztett háború jutalmaként hozzánk csatoltak egy másik országot, nincs más választásunk. 

Bosszankodás ide vagy oda, szerintem a temetést el kell halasztani. Helyette gondolkozzunk el azon, milyen üzenete van az Ítélőtábla határozatának. A magam részéről a következőket olvasom a sorok közt:
1. ti, kolozsvári (vásárhelyi, erdélyi) magyarok, döntsétek el, mit akartok; 
2. döntsétek el, hogy valóban akarjátok-e; 
3. mutassatok fel közösségi akaratot és 
4. keressétek meg azokat, akik titeket legitim módon érdek-képviselnek és kérdezzétek meg tőlük, miért egy hollandiai alapítvány kellett bírósághoz forduljon ezzel a kéréssel!



3 megjegyzés:

  1. IGEN!!!!!mégis minket ki képvisel,pártol,karonfog?az nem baj,hogy hollandiai!lehet akár tanzániai is.drága vezetőink.hol vagytok?mert bennt értékesebbek lesztek.magyaroknak biztosan.

    VálaszTörlés
  2. Kitartást Marosi úr.szépen szóll az igaz nóta.Végre valaki kimondja!Mit csináltok választottaink? Mharko(mint Gheza anno) Chelemen?;Vherestoi?Colojvar!Elértétek ezt is.Aljasok.Irány :Gherla

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy más döntés nem is születhetett, mert a törvényekből ez követekezik? Ebben az esetben a keresetet benyújtó hibázott.
    Újra kell kezdeni, körültekintőbben!

    VálaszTörlés