Marosi György

Marosi György
A blogger

2013. november 29., péntek

Elítélték Romániát!



No, nem életfogytiglanra, mint a csíkszeredai szerdai tárgyaláson, egy megrázó gyilkossági ügy vádlottját, hanem csak pénzbírságra. A nem jogerős ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága hozta meg 2013 november 26.-án, a Vlad, Plaţa és Bratu ügyben (40756/06 számú kérés). Az ítélet szerint a Románia ellen és a panaszosok javára megítélt pénzbírságok (erkölcsi kártérítések) összege: 3600, 7800 illetve 2340 euro. 

Mihai Vlad, Flaviu Plaţa és Vasilica Bratu felperesek – mindhárman román állampolgárok – különböző romániai bíróságok előtt lezajlott vagy még épp zajló peres eljárások "főszereplői". A panaszosok romániai peres eljárásaiban az a közös, hogy mindhárom esetben elképesztően hosszúra nyúlt az ügy illetve az egyik esetben még most is tart (12 év, 16 év és 9 év!!!). 

A Strasbourg-i bírósághoz benyújtott panasznak két fő pontja volt:
1. túlzottan hosszú ideig tartó belföldi peres eljárás
[az Európai Emberjogi Egyezmény 6. paragrafusa: „Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét a törvény által létrehozott független és pártatlan bíróság tisztességesen, nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja”]
2. a pereskedés túlzott elodázása elleni jogi eszköz hiánya.
[az Európai Emberjogi Egyezmény 13. paragrafusa: „Bárkinek, akinek a jelen Egyezményben meghatározott jogait és szabadságait megsértették, joga van ahhoz, hogy a hazai hatóság előtt a jogsérelem hatékony orvoslását kérje az esetben is, ha e jogokat hivatalos minőségben eljáró személyek sértették meg.”]

Magyarán addig húzódik a per, hogy a felek már azt sem tudják, miért is kezdték el az egészet, de ezért nem lehet a román államot felelősségre vonni, mert nincs törvény, szabály, rendelet, határozat, amely az „időhúzást” büntetné. (erről jut eszembe, a fociban az időhúzásért sárga lapot adnak; aztán meg pirosat).

Szóval fütyült az európai bíró, villant a sárga lap s akkor most mi van? Első sorban az van, hogy ha az ítélet jogerős marad, Romániának ki kell fizetnie a panaszosok javára megítélt összegeket. Ez nem olyan nagy szenzáció, még a három panaszosnak sem, nemhogy bárki másnak. Az már viszont sokkal érdekesebb, amivel az Emberjogi Bíróság a Vlad, Plaţa és Bratu ügyben hozott döntését zárta: diszkréten emlékeztet mindenkit arra, hogy már 200 hasonló ügyben elmarasztalták Romániát és még 500 (!!!) ügy vár megoldásra (persze az összes kérés az „időhúzás” miatt volt benyújtva a strasbourgi bírósághoz), megállapítja, hogy a román igazságszolgáltatás szisztematikusan odázza a folyamatban levő ügyek megoldását, majd nyomatékosan felkéri országunk kormányát arra, hogy ezt a problémát orvosolja! A kóros állapot orvoslására receptet is megfogalmaz: törvényes keretet kell(ene) biztosítani ahhoz, hogy minden állampolgár, akinek folyamatban levő peres ügyének a megoldását az igazságszolgáltatás ésszerűtlenül halogatja, kártérítést kérhessen az időhúzásért.

Azt nehéz megsaccolni, hogy Románia mennyire ijed meg ettől a „sárga lap”-tól (láthattuk, ez nem az első ilyen jellegű, Strasbourgból érkező elmarasztalás) de az biztos, hogy ezentúl bárki, akinek az igazságszolgáltatás ésszerűtlenül (szinte azt írtam „esztelenül”) elnyúzza peres ügyének a megoldását, nyugodtan hivatkozhat a Vlad, Plaţa és Bratu ügyre.

Csak még azt nem tudom, hogy ha Románia piros lapot kap, hogy fog lemenni a pályáról??

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése