Marosi György

Marosi György
A blogger

2013. október 31., csütörtök

Kész röhej lett a (kész csőd) törvényből



Minden tiszteleted a bíróé, de készülj úgy a perre, hogy a bíró egyáltalán nem ismeri a jogot!

Minden tiszteleted az ellenfélé, de készülj úgy a perre, hogy az ellenfél hazudik, csal, ravaszkodik!

Minden tiszteleted a tanúké/szakértőké, de figyelj minden apró mozzanatra az eljárás során, mert a tanúk, szakértők hazudhatnak, elfogultak, mellébeszélnek, vagy legjobb esetben tévednek!

Ezeket a mondatokat sok-sok évvel ezelőtt egy ügyvéd ajánlotta ifjú tanítványa figyelmébe. Mester a bojtárnak: így kell csinálni, fiam. Azt nem itt és nem most szeretném megvitatni, hogy ezek a mondatok ma időszerűek-e vagy sem. Inkább arról beszéljünk, hogy a tanítás egy kicsit hiányos: nem esik benne szó sem a törvényhozóról sem a jogalkotás fonákságairól. És gyorsan megvédjük a mestert amiért nem említette: azért nem tette, mert abban az időben a törvényalkotás rendes kerékvágásban haladt (legalább is sokkal rendesebb kerékvágásban, mint manapság).

Nos, ami napjainkban kormányberkekben folyik, arra a következő mondat a legtalálóbb: rendületlenül épül a hirtelen felindulásból elkövetett jogalkotás labirintusa.

Konkrétan a fizetésképtelenség-megelőzési és fizetésképtelenségi eljárásokról szóló 2013/91. sürgősségi kormányrendeletről van szó. Jézusom, micsoda megnevezéseket tudnak ezek kitalálni! Én csődtörvénynek hívom.

Nézzük az események kronológiáját:

- 2013 október 2: a Kormány elfogadja az új csődtörvényt, sürgősségi kormányrendelet formájában
- 2013 október 9: az Ombudsman (a Nép Ügyvédje) hivatala megtámadja az új csődtörvényt az Alkotmánybíróságnál
- 2013 október 25: hatályba lép az új (de már megtámadott) csődtörvény
- 2013 október 29: az Alkotmánybíróság elfogadja az Ombudsman panaszát és alkotmányellenesnek minősíti az egész csődtörvényt.

Magyarán, becsődölt az egész csődtörvénnyel foglalkozó hatalmas csődtömeg bagázs! Hogy miért? Először is, eredetileg az Igazságügyi Minisztérium rukkolt elő a témával és úgy prezentálta, mint a Parlament elé benyújtandó törvénytervezet. Másodszor, az október 2.-án megtartott Kormányülésen gyors véleménycsere történt. Az Igazságügyi Miniszter bement az ő véleményével s kijött a Miniszterelnök véleményével, miszerint nem küldjük sehová a csődtörvény tervezetét, sürgősen elfogadjuk sürgősségi kormányrendelet formájában. Harmadszor, tartalmilag összepréseltek a sürgősen elfogadott kormányrendeletbe legalább 3 de inkább 4 jogszabályt. Negyedszer, fittyet hánytak a legalapvetőbb jogalkotási normáknak, az ország alkotmányának sőt, az egész istenadta népnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése